Månedlige arkiver: januar 2020

Utstilling NEST på Kraft Bergen

Kjetil Aschim ønsker gjennom utstillingen NEST å hylle humla. De siste årene har det vært økt bevissthet om at humla er ett av våre viktigste nyttedyr. Den står for storparten av pollineringen av frukt og bær i bynære strøk og i jordbrukslandskapet, men dessverre viser forsking at humlebestanden er på vei ned.

Det er mest mangel på mat som har redusert humlebestandene. Blomsterenger med mange forskjellige blomsterslag har nesten forsvunnet, og mange steder har jordbruket blitt et monojordbruk hvor det finnes endeløse rader med den samme planten. Dette påvirker Økosystemet og igjen matproduksjon til mennesker og dyr.

Aschim har lenge hatt interesse for formspråket i insektenes verden, og bruker nå sitt visuelle uttrykk til å løfte frem disse viktige og flotte skapningene. La humla suse!

Kjetil Aschim (1980) er metallkunstner som bor og arbeider i Hønefoss. Han fullførte sin master i Smykker, skulptur og metall fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2008. Hans skulpturer er preget av en fascinasjon for undersøkelse av materialene han jobber med. Verkene hans preges av uventede og humoristiske kombinasjoner både i form og innhold.

 

 

 

 

Litt om teknikken i arbeidene:

Tiffany er en teknikk der man skjærer til glass, deretter legges det på en kobberfolie som gjør det mulig å lodde bitene sammen til glassmalerier, paneler og mye annet. Teknikken har fått sitt navn etter Louis Comfort, en velkjent amerikansk kunstner som skapte disse fargeglade glasslampene. Han var opprinnelig kunstmaler, men ble som 27- åring intressert av glasskunst. Han ønsket å skape en lampeskjerm for ”det nye elektriske lyset” som var betydelig sterkere enn det man fikk fra parafinlamper.

Tiffanys verk ble raskt populære og han etablerte en juvelhandel som produserte lamper, smykker og porselen. Louis Comfort Tiffany er kjent internasjonalt som en av de fremste kunstnerne i glass og Art Noveau